top of page

PLGA - Η «γραμμή ζωής» της Λαϊκής Κρατικής Δύναμης

Here we publish a greek translation of the article "PLGA - The ‘Life line’ of People’s State Power" from the revolutionary Indian magazine People's March.



PLGA* - Η «γραμμή ζωής» της Λαϊκής Κρατικής Δύναμης


Οι ένοπλες επαναστάσεις των λαών και οι εξεγέρσεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό σε αποικιακές και ημιαποικιακές χώρες τον 20ο αιώνα ήταν ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό της αποικιοκρατίας. Ο επαναστατικός αγώνας μέσα στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ενάντια στον Ιμπεριαλισμό, την κομπραδόρικη γραφειοκρατική μπουρζουαζία και τη μεγαλοφεουδαρχική τάξη έλαβαν ένοπλη μορφή από την αρχή, πράγμα που οδήγησε στην επιτυχία της Νέας Δημοκρατικής Επανάστασης. Ο καταπιεσμένος λαός της Κίνας απέκτησε κρατική εξουσία με την ηγεσία του προλεταριάτου. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έπαιξε ζωτικό ρόλο σε αυτή την επιτυχία. Η ήττα του φασισμού στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η αποδυνάμωση του ιμπεριαλισμού και η επιτυχία της Κινεζικής Επανάστασης οδήγησαν σε μια σειρά από ένοπλους αγώνες σε αρκετές χώρες που συνεχίστηκαν για τρεις δεκαετίες.


Στην Ινδία, ο ιστορικός ένοπλος αγώνας της Τελενγκάνα και οι μαχητικοί, εκτεταμένοι αγώνες αγροτών, όπως στην Τεμπχάγκα, Πουνάπρα, Βαγιαλάρ και Βαρλί έλαβαν χώρα σε διάφορες πολιτείες τις δεκαετίες του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950 υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας. Όμως, η ρεβιζιονιστική ηγεσία υιοθέτησε τον κοινοβουλευτικό δρόμο και πρόδωσε τον εξελισσόμενο λαϊκό πόλεμο. Διαχωρίζοντας τη θέση του με τον ρεβιζιονισμό, η Ένοπλη Επανάσταση ξεκίνησε με το Ναξαλμπάρι υπό την ηγεσία των συντρόφων Τσάρου Μαζουμντάρ και Κανχάι Τσάτερτζε στην ταραχώδη δεκαετία του '60. Η επαναστατική ένοπλη εξέγερση του Ναξαλμπάρι εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, και κυρίως στη Λακχιμπούρ, Κέρι, Σρικακουλάμ, Μπιρμπού, Γκόπι Βαλαμπαπούρ, Μουσαχάρι, Κάνκσα και Σοναρπούρ και άλλα μέρη. Χιλιάδες μαθητές και νέοι της χώρας μπήκαν στην επανάσταση. Η Ινδική Επανάσταση μπήκε σε μια επαναστατική φάση, την πορεία του Παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου για να ολοκληρώσει επιτυχώς τη Νέα Δημοκρατική Επανάσταση και στη συνέχεια να προχωρήσει περαιτέρω στον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό. Προχωρά τώρα περνώντας μέσα από ανατροπές στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκό). Η ένοπλη ενσωμάτωση του προλεταριάτου, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός (PLGA) αναπτύσσει τον λαϊκό πόλεμο, ένα υπέροχο όπλο στα χέρια του προλεταριάτου. Παίζει ζωτικό ρόλο στον επαναστατικό ταξικό αγώνα των ινδικών μαζών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη μεγάλη γραφειοκρατική αστική τάξη και τους μεγάλους γαιοκτήμονες τα τελευταία 20 χρόνια μετά τον σχηματισμό του.


Το φασιστικό καθεστώς σκότωσε τους συντρόφους Σιάμ, Μαχές και Μουραλί, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) [Λαϊκός Πόλεμος] στις 2 Δεκεμβρίου 1999 σε μια μυστική επιχείρηση. Αυτό οδήγησε σε έντονο θυμό και μίσος μέσα στο Κόμμα, το λαό και τις αντάρτικες μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τις ντροπιαστικές ψυχρές δολοφονίες, η PLGA ιδρύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2000 στη μνήμη των αγαπημένων ηρωικών ηγετών του Κόμματος και του λαού. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) [Λαϊκός Πόλεμος] και το Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κέντρο συγχωνεύθηκαν για να σχηματίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαοϊκό) στις 21 Σεπτεμβρίου 2004. Οι λαϊκοί στρατοί των δύο κομμάτων συγχωνεύθηκαν επίσης. Το PLGA έγινε μια τρομερή δύναμη στον έντονο αντάρτικο πόλεμο σε ολόκληρη τη χώρα μέσα σε λίγο χρόνο.


Η αντιδραστική άρχουσα τάξη της χώρας κληρονόμησε έναν ισχυρό συγκεντρωτικό κρατικό μηχανισμό από τους αποικιοκράτες. Από τη μεγάλη εξέγερση των αγροτών του Ναξαλμπάρι, οι στρατιωτικές, παραστρατιωτικές και κρατικές αστυνομικές δυνάμεις και τα διάφορα είδη κεντρικών και κρατικών δυνάμεων των κομάντο έδωσαν κάθε είδους υποστήριξη στους ιμπεριαλιστές για την καταστολή του επαναστατικού κινήματος. Το PLGA ήταν η εξέλιξη της κληρονομιάς του αντι-βρετανικού ανεξάρτητου, εθνικού δημοκρατικού κινήματος, ιδιαίτερα των φυλετικών και αγροτικών εξεγέρσεων της χώρας και ενισχύεται σταδιακά. Σε αντίθεση με την Κίνα όπου σχηματίστηκε Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός από τα παραπάνω, στην Ινδία το PLGA ξεκίνησε στη βάση του με τη μορφή ένοπλων αγροτικών ομάδων. Κέρδισε δύναμη και εξελίσσεται σε υψηλότερους οπλισμένους σχηματισμούς αντάρτικου στρατού με στόχο να μετατραπεί σε Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Η δομή της πυραμίδας του PLGA αναπτύσσεται από τις χιλιάδες λαϊκές πολιτοφυλακές που αποτελούν τη βασική δύναμη μεταξύ των εκατομμυρίων επαναστατικών ανθρώπων και εξελίσσεται σε σχηματισμούς τμημάτων, διμοιριών και ταγμάτων στις τεράστιες περιοχές των ανταρτών σε στρατηγικές περιοχές. Η πρώτη επιχείρηση ανταρτών ξεκίνησε από το Μαγκουργιά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής εξέγερσης των αγροτών του Ναξαλμπάρι με τις σημερινές ηρωικές Μουκαράμ, Αμουβατικάρ και άλλες ενέδρες. Ξεκινώντας με επιθέσεις εναντίον της περιβόητης αστυνομίας της κρατικής κυβέρνησης, ο αντάρτικος πόλεμος προχώρησε σε επίθεση ενάντια στις ινδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, τις κεντρικές ειδικές δυνάμεις των κομάντο, όπως τη COBRA και ακόμη και σε μερικές μικρότερες μονάδες του ινδικού στρατού σαν επαρχιακοί φρουροί στην ενέδρα της Μινάπα το Μάρτιο του 2020.


Η Λαϊκή πολιτοφυλακή ασχολείται εκτενώς με τον έλεγχο της τοπικής κυριαρχίας, των αντιπροσώπων του εχθρού, στη συλλογή πληροφοριών του εχθρού, στην υπεράσπιση των Λαϊκών Επαναστατικών Επιτροπών και των ανθρώπων στη γεωργική παραγωγή, στη συλλογή δασικών προϊόντων, στο σαμποτάρισμα εχθρικών προμηθειών κ.λπ. όπως και με την υπεράσπιση ένοπλων ενεργειών εναντίον των εχθρικών δυνάμεων και την καταστροφή των εχθρικών δικτύων επικοινωνίας. Συμμετέχει σε ανταρτικές δράσεις μαζί με τις τακτικές δυνάμεις της PLGA. Ο λαός όχι μόνο επεκτείνει την ευρεία υποστήριξή του αλλά επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με διάφορους τρόπους σε αυτές τις ενέργειες. Με αυτές τις ενέργειες και την υποστήριξη του λαού, η PLGA επιτυγχάνει σημαντικές επιτυχίες στις εκστρατείες τακτικής αντεπίθεσης. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στον καταπιεσμένο λαό της Ινδίας.


Οι άνθρωποι κυρίως από τις καταπιεσμένες τάξεις, τα κοινωνικά τμήματα και τις κάστες οι οποίοι κινητοποιούνται στον επαναστατικό ταξικό αγώνα εντάσσονται εθελοντικά στην PLGA. Γίνονται ένα μαχητικό μέρος της PLGA ως πολεμιστές και διοικητές. Έτσι, η PLGA γνωρίζει καλά την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ζωή των ανθρώπων.


Το PLGA εξελίχθηκε σε μια ισχυρή δύναμη τις τελευταίες δύο δεκαετίες υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαοϊκό) υπό το φως της θεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού. Ενσταλάζει το πολεμικό πνεύμα μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί ρίγη μεταξύ των κυβερνώντων τάξεων. Η ινδική άρχουσα τάξη ανέλαβε την αντεπαναστατική Επιχείρηση «Πράσινο Κυνήγι» και κήρυξε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του λαού της χώρας στην τρέχουσα βάναυση επίθεση «SAMADHAN». Το κόμμα, ο λαός και το PLGA διεξάγουν έναν θαρραλέο και ενωμένο αγώνα εναντίον αυτής της φασιστικής επίθεσης κάνοντας τεράστιες θυσίες. Στη διαδικασία της ταξικής πάλης στην ύπαιθρο και της ανάπτυξης της λαϊκής πολιτικής δύναμης, οι Λαϊκές Επαναστατικές Επιτροπές στις ζώνες των ανταρτών εξελίσσονται σε βάσεις ανταρτών και το PLGA ενισχύεται και διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση, ενοποίηση και επέκταση της λαϊκής κρατικής εξουσίας.


Οι ιμπεριαλιστές και οι κομπραδόροι τους εμπλέκονται στην ατελείωτη οικονομική κρίση του καπιταλισμού που ανοίγει το δρόμο για τη σταδιακή κατάρρευσή τους. Καταφεύγουν στον φασισμό και φέρνουν διάφορα είδη σάπιων πολιτικών και πράξεων για τη διατήρηση του εκμεταλλευτικού τους συστήματος. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ευνοϊκή υπέρ της παγκόσμιας επανάστασης. Οι προλεταριακές επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού, ενοποίησης και σε ορισμένες χώρες όπως στη δική μας, τις Φιλιππίνες, το Περού, την Τουρκία κ.λπ. διεξάγουν λαϊκό πόλεμο και δημιουργούν όργανα κρατικής εξουσίας μέσω ανταρτικού πολέμου υπό την ηγεσία των μαοϊκών κομμάτων. Τα καταπιεσμένα έθνη διαφόρων χωρών αντιστέκονται όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλισμό.


Το PLGA μας σε συνεργασία με τον Νέο Λαϊκό Στρατό του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων και τους αντάρτικους στρατούς του Περού, της Τουρκίας και άλλων παρόμοιων χωρών συμβάλλει στην παγίωση της Παγκόσμιας Σοσιαλιστικής Επανάστασης, δηλαδή τους συνεχιζόμενους αγώνες της εργατικής τάξης στις καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές χώρες, τους αγώνες των καταπιεσμένων λαών και εθνών και τα επαναστατικά δημοκρατικά κινήματα του κόσμου, ώστε να ξεριζώσουν τον ιμπεριαλισμό για πάντα από τη γη και να οδηγήσουν στον κομμουνισμό στον πλανήτη μας.


*People’s Liberation Guerilla Army (Λαϊκός Απελευθερωτικός Αντάρτικος Στρατός)

bottom of page