top of page

ROMANIA - Antiimperialist Call against EU Election translated in Romanian

We warmly welcome the translation of Romanian comrades of the Antiimperialist Call against the EU Election and are happy to publish it on our homepage.

Apelul anti-imperialist pentru boicotul alergilor europarlamentare din 2019:

Jos cu Uniunea Europeană! Jos cu imperialismul!

Trăiască internaționalismul!

“Tot ceea ce este reacționar este la fel; dacă nu-l lovești, nu se va prăbuși” (Mao Țze-Dun)

Alegerea Parlamentului European, care are loc între 23 și 26 mai, este o ocazie excelentă de a exprima respingerea profundă, ura și revolta împotriva Uniunii Europene. Puterile conducătoare din UE încearcă, cu aceste alegeri, depunând eforturi enorme, de a pune la punct o legitimitate aparent “democratică”, o încercare care este sortită eșecului, deoarece acestea își dezvăluie din ce în ce mai mult caracterul lor reacționar cu fiecare zi care trece. Faptul că UE nu are nimic în comun cu “democrația” a fost demonstrat nu numai prin sprijinul pucistului fascist numit Guaidó în Venezuela, implicarea în războiul din Siria și Libia sau instalarea unor marionete fasciste în Ucraina, o practică ferm ancorată în structura UE. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a exprimat acest lucru în mod clar cu mențiunea “Nu există alegeri democratice împotriva tratatelor UE”. Este doar o iluzie să credem că UE poate fi “abolită” sau “reformată”, idee care astăzi este menținută în viață doar de oportuniști și de reformiști. Ca antiimperialiști și revoluționari dorim, așadar, să stăm cu fermitate de partea națiunilor asuprite, muncitorilor exploatați și a maselor populare și să desfășurăm activități puternice împotriva simulacrului alegerilor din UE pe baza solidarității internaționale: Jos cu UE! Jos cu imperialismul! Trăiască internaționalismul!

“Imperialismul nu dorește libertatea, ci dominația!". Este o lecție importantă din istoria luptei de clasă, iar UE este un exemplu grăitor în ceea ce privește acest lucru. Răspândirea așa-numitei „unități europene” a fost întotdeauna un instrument de exploatare sporită și apăsarea, ca urmare a crizei imperialismului. În secolul 20, a apărut așa-numita mișcare pan-europeană, care viza înrobirea popoarelor din sudul și estul Europei, sub conducere imperialistă, sub forma “unității europene” . Un deceniu mai târziu, “unitatea europeană” a devenit strigătul de luptă al fascismului german, care, condus de iluzia unei Europe sub conducere germană, a desfășurat o campanie militară de exterminare crudă. După victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial, UE a fost creată ca o pârghie a capitalismului monopolist, pentru a-i salva pe imperialiștii europeni de la pieire. Încă o dată, astăzi se face apel la “unitatea europeană” a imperialismului ca să se asigure un loc în lupta dominației mondiale, pe spezele națiunilor oprimate, muncitorilor și maselor populare. Ceea ce au numit “unitatea europeană” este, într-adevăr, expresia divizării profunde între oprimați și opresori, exploatați și exploatatori. Mai presus de toate, “unitatea europeană” este astăzi scopul forțelor liberale ale capitalismului, pentru că asta înseamnă ca Europa să se afle sub conducerea germano-franceză. Totuși și reprezentanții agresivi, fasciștii fățiși ai capitalului doresc UE, cu mai puține compromisuri și chiar politici mai agresive. “Alegerea” se află între cele două părți reacționare ale capitalului, care sunt atât în slujba capitalului, cât și în slujba imperialismului.

UE este o alianță temporară a imperialiștilor, ce trăiește ca un parazit pe seama popoarelor și națiunilor oprimate, precum și pe baza exploatării clasei muncitoare. În Europa, în principal regiunea Balcanilor și Europa de Est sunt cele mai oprimate. În calitate de anti-imperialiști, trebuie să ne opunem în special planurilor reacționare ale așa-numitei “extinderi est-europene”, care vizează întregul control al mai multor țări din sud-estul Europei în dispute împotriva adversarului lor, imperialismul rus, și conduce la o intensificare suplimentară a opresiunii în aceste țări. Faptul că acest plan nu a putut fi atins încă și trebuie amânat, arată, pe de o parte, că UE nu este “atotputernică”, ci într-o criză profundă. Pe de altă parte, arată că masele tot mai puțin cred în minciuna “dezvoltării pozitive prin intermediul UE”. Nu trebuie să uităm niciodată că UE, contrar propagandei sale de “frontiere externe sfinte”, nu le-a recunoscut niciodată. În Africa, campania de jaf a imperialiștilor europeni a lăsat o urmă de sânge profundă și trebuie să fie clar pentru toți anti-imperialiștii din Europa că lupta împotriva UE necesită o alianță solidă cu masele populare combative de pe continentului african.

Nu numai jaful resurselor, precum defrișarea ultimelor păduri virgine din Europa, care se află în România, sau distrugerea râurilor din Bosnia sau Macedonia de către hidrocentralele controlate de companiile imperialiste, este un semn al parazitismului, dar și migrația a milioane de brațe de muncă în țările imperialiste, în timp ce milioane de locuri de muncă sunt distruse de șomajul permanent. Emigrarea a peste 45% din populația bosniacă este probabil cel mai bun exemplu pentru faptul că migrația forțată în UE nu este un semn al “libertății de mișcare”, ci un semn de oprimare, rasism și distrugere. Pentru a prezenta politica de austeritate și exploatarea la sânge a unor țări întregi ca “realizare” a “libertății de mișcare” sau chiar a “turismului” nu este decât o dovadă de cinism dezgustător. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că respingerea față de UE în țările asuprite este în creștere sau deja în prezent deosebit de puternică, după cum au fost ilustrate de alegerile recente din UE, cu participarea a numai 13% din electorat în Slovacia. În același timp, migrația masivă generată de imperialiști este folosită ca un instrument al presiunii salariale în țările imperialiste, precum și ca pretext pentru distrugerea drepturilor sindicale și politice, câștigate cu multă trudă, pretext care merge bine împreună cu rasismul și șovinismul cel mai reacționar. De mult timp, iluzia unei “Europe albe” nu este doar un punct de vedere particular al forțelor fasciste, ci este astăzi baza comună a majorității partidelor burgheze. A te poziționa în favoarea UE, indiferent dacă este liberă sau nu, înseamnă a te opune poziției internaționaliste a dreptului de autodeterminare a popoarelor și națiunilor, precum și emanciparea clasei muncitoare și a celor oprimați. Realizarea unei alternative electorale “drepte” și “stângi” la UE îndeplinește singurul scop de a mări în mod artificial participarea la alegeri și de a paraliza lupta împotriva UE. Prin urmare, trebuie să ne opunem și acelora care, sub pretextul “socialismului” și “internaționalismului”, au organizat campanie în favoarea alegerilor din UE și, astfel, au servit doar interesele imperialiștilor, favorizând iluzia că UE ar putea fi eliminată fără luptă. Evenimentele din Grecia, precum și așa-zisul “Brexit”, ar trebui să ne servească ca exemplu că respingerea justificată a UE de către masele populare nu poate deveni o forță în lupta de clasă printr-o nouă “alternativă electorală”, ci doar prin încrederea fermă în propriile forțe, cu perspectiva clară că UE trebuie distrusă. Nu am văzut că presupusa “stânga” Syriza a vândut în continuare Grecia imperialiștilor, numind asta “critică europeană”? Prin urmare, apelăm la folosirea boicotului activ al alegerilor ca pârghie pentru a stabili o legătură puternică cu cei oprimați și exploatați și pentru a dezvolta unilateral lupta împotriva UE.

Actuala criză politică a UE, care se intensifică pe baza crizei generale a imperialismului, îi determină pe imperialiști să își intensifice represiunea, reînarmarea și militarizarea. Aceasta include instalarea și sprijinirea guvernelor fasciste, cum ar fi cele din Turcia sau Ucraina, precum și înființarea unei armate europene “comune” sau a Comitetului UE-PSC (Cooperare Structurală Permanentă), care prevede un supliment de 88 de miliarde de euro pentru armament numai în 2027. Prin urmare, armata UE urmează să fie înființată ca partener de coordonare pentru NATO, pentru a-și asuma în mod militar și locul care îi este destinat, împreună cu jandarmul mondial, SUA. Evident, liderii imperialiști din UE se pregătesc pentru noi intervenții militare, contrainsurgență pe plan intern și pofta pentru un nou război mondial imperialist! Această isterie demonstrează în mod clar criza profundă, demonstrând frica de rebeliunile și de luptele prezente și viitoare ale celor oprimați și exploatați. Prin urmare, să susținem sloganul ”Jos cu Armata UE! Luptați împotriva reînarmării UE!” și “Pentru dreptul la autodeterminare al popoarelor și națiunilor!” chiar mai intens!


Destructivitatea și agresivitatea imperialiștilor au întărit ura populară față de UE. Mișcări de masă mari si lupte militante care apar tot mai des, pot fi ținute sub control din ce în ce mai putin si adesea se desfășoară de luni de zile. Totodată, devine evident că mișcările spontane de masă nu ajung “în mod automat” la un nivel mai înalt, nu se dezvoltă “în mod automat”, ci cer conștiință și orientare. Lenin, care cu deja mai mult de 100 de ani în urmă a clarificat caracterul reacționar al unei “Europe Unite” sub conducerea imperialistă, a enunțat învățătura importantă că numai cu o “organizare a revoluționarilor” condițiile pot fi dezamăgite! Conștienți de faptul că UE nu poate fi nimicită într-o singură țară și nici nu va “cădea” imediat, vrem să apelăm, în spiritul solidarității internaționale, la toți anti-imperialiștii, toți revoluționarii care se opun alianței imperialiste numite Uniunea Europeană: Să luptăm împotriva UE! Să ne unim în spiritul anti-imperialismului!

Jos cu Uniunea Europeană!

Pentru boicotul activ al alegerilor!

Jos cu imperialismul!

Trăiască internaționalismul!

Semnături:

Partidul Muncii (fosta Iugoslavie)

Partidul Comunist din România (PCdR)

Colectivul Rot Front (Austria)

Partizan (Europa)

AGEB (Federația Migranților Muncitori din Europa)

*Vor urma și alte semnături

bottom of page